П`ятниця, 26.04.2024, 22:07

Вітаю Вас Гість | RSS

Головна » 2009 » Листопад » 25 » Перехід на електронні підручники
16:25
Перехід на електронні підручники
Сталося! Нарешті з"явилася розумна думка в консервативній голові
04:44
Кава з електронною книжкоюНедавно газета Сегодня опублікувала новину про те, що наше Міністерство Освіти і Науки нарешті розглядає думку про перехід на електронні підручники.

Нарешті!
Я довго чекала на цю новину!
Ще влітку я прочитала про те, що Китай за 1-2 навчальних роки переходить на повні електронні книжки в освіті. Тоді я прочитала про це дуже багато літератури і зрозуміла, що такий вихід - для нашої країни був би дуже швидким та корисним.


Детальна стаття про пристрій читання книг та його можливості, про види електронних підручників - за мною. А поки - я зважую плюси та мінуси такого кроку, якщо консерватизм та рівняння на жебрацтво в нас не переможе і це станеться.

Почати з плюсів чи мінусів?
Психологи радять перед тим, як вказати людині на недоліки - спочатку похвалити :)
Тому почну з плюсів. Перлічу мінуси та порівняємо плюси та мінуси

Плюси:

1. Вартість.  Перевага електронних книг над паперовими у вартості безперечна та саме лише це, скоріш за все, стане вирішальним у прийнятті рішення нашими владними структурами. Вартість пояснюється двома факторами:

              а). Видання таких книг значно дешевше. Фактично, основні витрати ідуть на розробку такого підручника та рецензування його. Копіювання коштує в сотні разів дешевше, ніж друк книги на папір.
               б). Зберігати такі книжки значно легше: треба лише комп'ютер з великим обсягом пам'яті. Не треба окремої кімнати, не треба підтримувати вологість та температуру, не треба ремонтувати палітурки та сварити дітей за неповажне відношення до книги.
               в). Доставити такі підручники в школи просто: лише передати електронний варіант в 1 екземплярі. Бібліотекар скопіює його кожній дитині, якій він потрібен.

2. Швидкість.  Перевидати чи виправити помилки в електронному підручнику дуже легко: варто лише авторові внести зміни в оригінал. Передати такий підручник в шкільні бібліотеки може бути протягом 1 дня по всій країні - варто лише викласти його на міністерський сайт та повідомити про це всі школи.

3. Доступність. Вчителю стане доступний той підручник, який він вважатиме за найкращий, у тому числі і декілька підручників, посібників, довідників, задачників, дисків одночасно. Варто лише скопіюваит дітям у пристрої чи віддати його в бібліотеку - бібліотекар скопіює дітям самостійно.

4. Екологічність. На виробництво паперу потрібні дерева. Ми знаємо ступінь вирубки лісів - про це годі говорити - достатньо сказано. Зекономити ліси це дозволить однозначно.

5. Якість викладення матеріалу та контролю. матеріал в електронному підручнику може бути викладений у вигляді: тексту і картинок (в цьому не відрізняється від паперового), відео, мультиплікації, анімованих картинок, звуковим поясненням (у тому числі і самого вчителя), презентацій із звуковим поясненням. При цьому учень може прослухати пояснення стільки разів, скільки це треба для засвоєння. Переваги очевидні.
Контроль: в електронному вигляді можна створити тестові завдання, які будуть допомагати відпрацьовувати матеріал учневі , або перевірити знання у віддаленому режимі.

6. Освіта педагогів та розвиток технологій в освіті. Значно прискориться використання комп'ютерів у професійній діяльності вчителів. І переважно не в бік використання як друкарської машинки, а саме в навчальному та дидактичному сенсі. Бо якщо вчитель змушений буде сісти за електронні підручники та посібники - він швидко вподобає цей вид навчальних матеріалів.

Мінуси:

1. Вартість пристрою, можливо, не дозволить швидко придбати їх соціально незахищеним сім'ям. Якщо гроші, що звільняються від друкування, направити на допомогу таким дітям, то ще гроші залишаться. Тобто державна допомога соціально незахищеним сім'ям вартуватиме менше, ніж друк підручників.

2. Консерватизм вчителів, які і досі переважно не використовують електронну техніку у професійній діяльності. Їхнім учням не повезе найбільше: доведеться ще довго обходиться без мультимедійних підручників - вони і в електронному вигляді будуть спиратися на текст та картинки.

Хоча ситуація зміниться значно швидше, ніж так, як зараз.

Ви можете назвати ще мінуси?
Назвіть їх тут, будь-ласка:
Підручники не надрукували? Тепер вони відміняються!

Категорія: Новини | Переглядів: 130 | Додав: olena | Рейтинг: 5.0/2 |
Переглядів: 1019 | Додав: mrda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: